Povijest tvrtke od 1903

Osnutkom tvtke za čišćenje od strane gosp.Jakoba Wagnera 1903 godine počela je uspješna povijest obiteljske tvrtke koju gosp. KR Viktor Wagner, unuk osnivača, danas opisuje kako slijedi:

"Kamen temeljac današnje Reiwag grupacije postavio je moj djed Jakob Wagner 29.10.1903.godine. Tvrtke iz branše čišćenja nisu imale osobite šanse za uspjeh nakon 2.svjetskog rata.Iz toga razloga otac mi je preporučio bavljenje pragmatičnim poslovima, pošto mi je želio sigurnu budućnost. Slijedio sam savjete svoga oca i zaposlio sam se u centralnoj štedionici gdje sam stekao jedno kratko intenzivno obrazovanje iz podrućja novčanog poslovanja, koje nisam želio propustiti. Jedan od mojih tadašnih kolega je bio Gerhard Randa.

Na jednom putovanju u New York – mogao sam si tada priuštiti jedan obrok dnevno – potražio sam ured tadašnjeg austrijskog trgovačkog izaslanika i molio ga jedan kontakt iz branše čišćenja objekata:  Slijedeći dan sastao sam se sa Normanom Davisom, predsjednikom tvrtke National Cleaning, sa oko  10.000 zaposlenika. U kratkom programu naučio sam o upravljanju Know-How i organizaciji, te odletio sa otoka pun poduzetničkih očekivanja linijom Loft Leidier preko Rejkjavika sa DC8 kojemu je curila kondenzacijska voda natrag u Beč.

Ponovo u Beču molio sam oca da sa njegovom obrtnicom otvorim vlastitu tvrtku. Dobio sam i dodatno odobrenje od mojeg tadašnjeg nadređenog u centralnoj štedionici da mogu paralelno obavljati i svoju djelatnost i unajmio sam prvog perača prozora za svoju  „Viktor Wagner junior“ tvrtku.

Imao sam veliku sreću u nesreći gdje sam u prometnoj nesreći u kojoj nisam bio krivac dobio odštetu u iznosu od ATS 20.000,-- , koji su bili moj temeljni kapital.Kupio sam jednu staru VW-Bubu, demontirao sam suvozačko sjedalo, kupio jedne ljestve i sada sam imao primjereni službeni automobil.


Obilazio sam dučane na Wiener Ringstraße - Alitalia, Enit, itd.koji su bili i moji prvi klijenti. Uskoro nakon toga kupio sam prvi stroj za čišćenje i prva djelatnica higijenskog održavanja došla je u mlado poduzeće.
Posebno je povlaštena bila tada moja pozicija jer konkurenti u tom trenutku nisu imali saznanja o pripremi rada, organizaciji i Know-how, koje sam ja naučio u SAD-u i stoga sam za istu cijenu kao i moji konkurenti mogao zaraditi puno više novaca, potpomognut i činjenicom da je 1968 godine došlo do procvata privrede i sve je više novih zgrada nicalo u Beču.

Od tada mi je krenulo i nakon kratkog vremena dao sam prijedlog svome ocu da ujedini svoju tvrtku (oko 7 djelatnika) sa mojom i da ga imenujemo voditeljem ureda.Otac je nažalost umro nakon nekoliko godina ali je ipak ponosno doživio napredovanje i valjanost te ideje.

Proširili smo djelatnost na Facility management tako da smo mogli klijentima ponuditi kompletnu uslugu održavanja zgrada.Već 1990 godine osnovali smo našu prvu inozemnu tvrtku podružnicu u Češkoj republici.  .

Tijekom godina kontinuirano smo se širili i dobili kao jedno od prvih poduzeća 1991 godine državni grb. Dana 25.11.1998. godine predsjednik države mi je dodijelio titulu komercijalnog savjetnika.Od tada do današnjeg dana dodijeljena su nam brojna odlikovanja. Šest puta je REIWAG grupa dobila odlikovanje kao jedna od 500 najdinamičnijih tvrtki u Europi gdje su odlučujući elementi bili visina dobiti, kvota zapošljavanja, promet i osnova vlastitog kapitala.

 
U međuvremenu REIWAG grupa uspješno posluje u mnogim djelatnostima u nekoliko zemalja. I za zdravi napredak u budućnosti sva su vrata otvorena.“

KR Viktor Wagner